Megelőzés vagy ellátás? – A helyi önkormányzati egészségstratégiák dilemmája: Megelőzésre épülő, költséghatékony és közösségi megoldások a helyi megvalósításban - Vitrai, József (Multidiszciplináris Egészség és Jóllét, 2026)
Bevezetés: A szerző népegészségügyi szempontú véleménycikkben fogalmaz meg javas-latokat a helyi önkormányzatok egészségstratégiáinak megvalósításához, a korszerű nemzetközi szakirodalomban hangsúlyosan megjelenő alapelvekre építve. Vélemény: Az öt javasolt beavatkozás közé a megelőzés és az ellátás forrásainak stratégiai szintű elkülönítése és arányainak rögzítése, a Közösségi Egészségfejlesztési Iroda létrehozása, a közösségi koalíciók működtetése, az egészséges iskolák kezdeményezése, valamint az integrált, lakóhelyközeli humán alapszolgáltatási modell kialakítása tartozik. Ezek egymásra épülő, tudatosan fókuszált beavatkozási csomagot alkotnak. A koncentrált megközelítés a számos, párhuzamosan futó intézkedéssel szemben nagyobb valószínűséggel vezet mérhető eredményekhez, mivel világos prioritásokat, követhető irányt és számonkérhető megvalósítást tesz lehetővé. Következtetések: A javasolt beavatkozások együtt koherens, bizonyítékokon alapuló meg-valósítási keretet kínálnak, amely egyszerre szolgálja a lakosság egészségét és jóllétét, erősíti a helyi közösségeket, és támogatja az önkormányzati stratégiai célok teljesülését. A részvételiségen és partnerségen alapuló megközelítés várhatóan növeli a lakossági elégedettséget és a helyi bizalmat, ami egy önkormányzat számára kiemelt közpolitikai érték. Emellett a közösségi és gazdasági szereplők bevonása új humán és anyagi erőforrásokat mozgósíthat: a helyi együttműködések révén a programok hatóköre bővülhet, miközben az önkormányzati ráfordítások költséghatékonysága és társadalmi megtérülése is erősödik.