Fordítás: A Lancet „Visszaszámlálás az egészség és éghajlatváltozás kapcsán” 2026-os európai jelentésének vezetői összefoglalója: Egyre szűkül az időkeret a határozott egészségügyi intézkedésekre - Vitrai, József (Multidiszciplináris Egészség és Jóllét, 2026)
Az éghajlatváltozás már nem elvont jövőbeli kockázat, hanem mindennapi valóság, amely közvetlenül hat egészségünkre. Nemcsak a különösen sérülékeny csoportokat – a gyermekeket, időseket vagy krónikus betegeket – érinti, hanem a teljes magyar népességet. Következményei már ma is érzékelhetők: nő az idő előtti halálozás kockázata, fokozódik az egészségügyi ellátás iránti igény, és csökken a munkavégző képesség. Mindez egyértelmű üzenetet hordoz: az éghajlatváltozás egészségi hatásainak megértése, rendszeres nyomon követése és a válaszlépések kidolgozása nem halasztható. Ez közös felelőssége mindazoknak, akik a népegészségügyben és kapcsolódó területeken dolgoznak – és egyben lehetőség is arra, hogy aktívan hozzájáruljunk egy egészségesebb, igazságosabb jövőhöz.