Büntető eljárásjog a humanizmus szemléletrendszerében

A százéves Király Tibor akadémikus tiszteletére

Kulcsszavak: büntető eljárásjog, humanizmus, Király Tibor

Absztrakt

Király Tibor, a büntető eljárásjog oktatásának és kutatásának hét évtizede meghatározó személyisége, 2020. július 11-én ünnepelte 100. születésnapját. E hosszú és tartalmas életút nem csupán azért egyedülálló, mert a hazai büntetőjogászok közül eddig senki sem élt meg egy évszázadot, hanem azért is, mert Király professzor úr életpályája során munkájának és tehetségének eredményeként szinte minden szakmai elismerést – megérdemelten – megkapott. Munkássága és szakmai érdeklődése sokrétű, illetve szerteágazó. Iskolateremtő jogtudós, aki jogász nemzedékek egész sorában alakította ki a humanizmus mentén kifejlődő jogállamiságra épülő gondolkodásmódot és jogászi mentalitást. Haladó szellemű kutató, aki a hagyományok tisztelete mellett mindig előbbre látott saját koránál, írásaiban – a tudománytörténeti felvázolásból kiindulva – előrevetítette a jövőképet, egy megújulni kész jogrendszer képét. Akadémikus, tudományszervező, aki a tudós közösség formálásában is szerepet vállalt, utat mutatva nemcsak a jövő nemzedékének, hanem hazai és külföldi tudóstársainak is. Felvidéki magyar jogtudós, aki a Bethlen Gábor Alapítvány keretei között sokat tett a magyarság értékeinek megőrzése, gyarapítása és egyúttal a közép-európai nemzetek békés együttélése érdekében. Életútja és munkássága példaértékű lehet valamennyi jogász számára.

Hivatkozások

Erdei Á. (2005): Előszó. In: Király T. (2005): Szemelvények ötven év büntetőjogi és más tárgyú tanulmányaiból. Budapest: ELTE-ÁJK, 5.

Erdei Á. (szerk.) (1995): Tények és kilátások. Tanulmányok Király Tibor tiszteletére. Budapest: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó

Király T. (1972): Büntetőítélet a jog határán. Budapest: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó

Király T. (2005): A magyar büntetőeljárásjog fel évszázados történetének vázlata. In: Király T. (2005): Szemelvények ötven év büntetőjogi és más tárgyú tanulmányaiból. Budapest: ELTE-ÁJK, 13–21.

Király T. (2005): Az ártatlanság vélelme és a védelem. In: Király T. (2005): Szemelvények ötven év büntetőjogi és más tárgyú tanulmányaiból. Budapest: ELTE-ÁJK, 105.

Király T. (2005): Jogalkotás és jogállam. In: Király T. (2005): Szemelvények ötven év büntetőjogi és más tárgyú tanulmányaiból. Budapest: ELTE-ÁJK, 239–245.

Király T. (2005): Mit ér az ártatlanság vélelme? In: Király T. (2005): Szemelvények ötven év büntetőjogi és más tárgyú tanulmányaiból. Budapest: ELTE-ÁJK, 116.

Megjelent
2020-09-15
Hogyan kell idézni
FantolyZ. (2020). Büntető eljárásjog a humanizmus szemléletrendszerében: A százéves Király Tibor akadémikus tiszteletére. Belügyi Szemle , 68(9), 173-177. https://doi.org/10.38146/BSZ.2020.9.11
Folyóirat szám
Rovat
Köszöntő