Schengen Stratégia – úton egy erősebb és ellenállóbb schengeni térség felé?

Kulcsszavak: Schengen, schengeni térség, Schengen Stratégia, határigazgatás

Absztrakt

Cél: A cikk célja a 2021. június 2-án az Európai Bizottság által közzétett, úgynevezett Schengen Stratégia tartalma fontosabb szegmenseinek, meghatározó célkitűzéseinek bemutatása és vizsgálata, esetenként összekapcsolódva, kiegészítve más, érintett szabályozók és dokumentumok megemlítésével. Az európai stratégiai dokumentum kulcsfontosságú lehet a jövőbeni magyar határigazgatási tevékenységek szempontjából, ennek okán fontos és aktuális annak elsőként történő tudományos feldolgozása.
Módszertan: Dokumentum- és tartalomelemzés, statisztikai források vizsgálata.
Megállapítások: A cikk tárgyát képező Schengen Stratégiában számos jogalkotási javaslat (például rendeletmódosítás, új rendelettervezet) megjelenik, mely az EU-s tagság révén természetesen közvetlenül érinteni fogja Magyarországot is. Erre mind döntéshozói, mind végrehajtói szinten a lehető legmegfelelőbben fel kell készülni. A feltárt célkitűzések jövőbeni végrehajtása mindemellett számos diplomáciai, logisztikai és humánerőforrás-menedzsmenthez kötődő feladattal jár, amelyre ajánlott a kellően tudatos felkészülés. A schengeni értékelési rendszer átalakulásával pedig a schengeni értékelések gyakorlata is átalakul, mely szintén teljesen új megközelítést igényel az érintett szervek és hatóságok részéről.
Érték: A tanulmány alapjául szolgáló dokumentum korábban nem került hazai szinten bemutatásra, ezért hiánypótlónak tekinthető, aktualitása megkérdőjelezhetetlen, hiszen az abban foglalt célok végrehajtása az elkövetkezendő évek során fog bekövetkezni. Emellett hasznos tájékoztatásul és jelzésül tud szolgálni a fontos hazai, elsősorban rendészeti hatóságok és rendészettudományi szereplők részére.

Hivatkozások

Balla J. (2017). A schengeni elvek szerinti határforgalom-ellenőrzés tartalmi elemei Magyarországon 2016-ban. Magyar Rendészet, 17(3), 13–30.

Rezi E. (2015). Az európai bevándorlás vagy menekültügy dilemmáinak társadalometikai aspektusai. Keresztény Magvető, 121(3), 375–388.

Tari T. (2012). A magyar rendőrség tevékenysége a schengeni térséghez történő csatlakozás terén 2004–2010 között. PhD értekezés. Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi Doktori Iskola.

Megjelent
2022-07-17
Hogyan kell idézni
ZsákaiL. (2022). Schengen Stratégia – úton egy erősebb és ellenállóbb schengeni térség felé?. Belügyi Szemle , 70(7), 1551-1565. https://doi.org/10.38146/BSZ.2022.7.11
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok II.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei