Észrevesszük a mesterséges intelligencia jelenlétét a mindennapjainkban? Empirikus kutatás az MI által generált tartalom felismerésére - Mihálovicsné KollárAnita (Dunakavics, 2025)
A mesterséges intelligencia (MI) térnyerése a mindennapokban számos területen megfigyelhető, beleértve az online tartalmak generálását, az ügyfélszolgálati interakciókat és a digitális médiafogyasztást. Az írás azt vizsgálja, hogy az emberek milyen mértékben képesek felismerni az MI által generált tartalmakat a hétköznapi élet különböző színterein. Az empirikus kutatás során kérdőív segítségével kísérletet tettünk annak felderítésére, hogy a résztvevők észreveszik-e a mesterséges intelligencia által létrehozott szövegek jellemzőit. Az eredmények azt mutatják, hogy az emberek időnként nehezen tudják megkülönböztetni az MI-tartalmakat az emberi alkotásoktól, bár bizonyos mintázatok, nyelvi sajátosságok felismerése alapján néhányan képesek többé-kevésbé pontos azonosításra. A kutatás rávilágít az MI jelenlétének észlelésével kapcsolatos kihívásokra és annak lehetséges társadalmi, etikai vonatkozásaira.