A logisztikai tevékenység szerepe a kereskedelemben - Kovács, Tamás (Dunakavics, 2023)
Magyarország számos előnnyel rendelkezik logisztika és szállítmányozás szempontjából, hiszen több TEN (Trans European NetWork) útvonal-, és Helsinki-folyosó is áthalad országunkon. Ebből adódóan egyik legfontosabb tranzitország a nyugati-keleti és az észak-déli szállítási útvonalakon. Ezt az adottságot - több okból is kifolyólag - országunk jelenlegi gazdasági helyzete miatt sajnálatosan nem tudja kellőképpen kihasználni. A gépjárműkereskedelem és a hozzá szervesen kapcsolódó alkatrészraktározás a világgazdaság nélkülözhetetlen része, eleme. Napjainkban az új személygépjárművek kereskedelmi értékesítése csökkenő tendenciát mutat, sok az eladatlan készlet, főleg a nyugat-európai országokban. Ennek ellenére a logisztika, a szállítmányozás, a raktárgazdálkodás a gépjárműkereskedelem nélkülözhetetlen, szerves része. Az értékesítő vállalatok elsődleges célja, hogy legalább megtartsák, de inkább bővítsék ügyfeleik körét, ami rendkívül nehéz a jelenlegi gazdasági körülmények között. Továbbá kedvező, vonzó árakat teremtsenek mind a minőségi gépjármű értékesítésben, mind a szakszerű, sérülésmentes gépjármű szállítások körében. A személygépjárműgyártás fejlődése során a szektor dinamikusan fejlődő iparággá nőtte ki magát, hiszen a biztonságos közlekedés, a személygépkocsi műszaki és esztétikai állapotának megőrzése, valamint a maximális futásteljesítmény megtartása miatt fokozatosan szükség van a karbantartó és javító szolgáltatásokra. A karbantartás (TMK) elsődleges célja a személy(teher) gépkocsik üzemképességének fenntartása és biztosítása. Feladata a gépjárművek maximális élettartamának növelése, miközben figyelembe kell venni a műszaki és közlekedési szabályozásokat és eleget kell tenni a közlekedésbiztonsági előírásoknak is. A gépjárművek üzemeltetése során különböző meghibásodásokkal, gondokkal, problémákkal találkozhatunk. Ezeket számos belső, külső tényező befolyásolja, így különböző mértékű karbantartási munkálatok igénye merülhet fel. Ezeknek a munkálatoknak szükséges előfeltételei vannak, melyek összeköthetők a logisztikával, logisztikai tevékenységekkel és folyamatokkal.