Hibrid design: Technológia–társadalom–nevelés - Vattay Flóra Veronika (Dunakavics, 2025)
A 21. század küszöbén a design diszciplínája mély átalakuláson megy keresztül: a művészet, tudomány, design, technológia, pszichológia, ökológia és a társadalomtudomány határain megszületik a hibrid design mint új gondolkodásmód és potenciális tudományterület mely a hálózatkutatás szemléletét és szótárát tűzi ki eszközéül. A hibrid design képes különböző rendszereket értelmezni, gondolkodni bennük s majd ötvözni azokat. A hibrid designer már nem csupán tárgyakat, hanem kapcsolatokat is tervez, olyan hálózatokat, ahol az ember, a művészet, a gép és a természet kölcsönösen tanulnak egymástól [I. II]. E harmadik cikkben a technológia-társadalom kollaborációját vizsgálom. Az írás az APFM-Systems és a MedHubAI legújabb pilot projektjét analizálja és annak társadalom nevelő potenciáljait. A magyarországi együttműködése példája: egy olyan technológiai–etikai ökoszisztéma, ahol az épületüzemeltetési algoritmusok és az egészségügyi empátia mesterséges intelligenciája közös tanuló rendszert alkot [III, IV]. A közös kutatás és projekt célja, hogy a technológiát ne csupán hatékonyságra, hanem társadalmi nevelésre és morális fejlődésre használja a karbantartás, az egészségügyi kommunikáció. Az adatáramlás mint affektív és oktató terek újraértelmezésével [V, VI]. Bemutatom hogy egy hibrid designer ebben a kontextusban hogyan szemlélődik, már nem formatervező, hanem etikai kurátor: olyan interdiszciplináris alkotó, aki képes hidat építeni az emberi érzékenység és a technológiai tanulás között. A MedHubAI–APFM-Systems közös fejlesztése bemutatja, hogyan válhat a technológia az empátia, a gondoskodás és a közösségi tanulás médiumává, és miként analizál a hibrid design a 21. század új potenciális tudományága [VII, VIII].