Adatbázistrendek és technológiák: Hagyományos és modern megközelítések - Hadaricsné Dudás, Nóra Erzsébet (Dunakavics, 2025)
Az adatbáziskezelési technológiák fejlődése az elmúlt évtizedekben forradalmasította az adattárolás és -kezelés módszereit. A hagyományos SQL-alapú relációs adatbázisok évtizedek óta dominálnak, de a megváltozott adatigények és a Big Data korában megjelenő új kihívások miatt a NoSQL-adatbázisok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A cikk áttekinti az SQL- és NoSQL-adatbázisok közötti főbb különbségeket, különös figyelmet fordítva az ACID- és a CAP-elvekre, amelyek meghatározzák a különböző adatbázisok teljesítményét és megbízhatóságát. Bemutatásra kerülnek a hibrid adatbázisok, amelyek a két technológia előnyeit ötvözik, új megoldásokat kínálnak, alkalmazva a relációs modellek struktúráját és a NoSQL rugalmasságát. A hibrid rendszerek nemcsak költséghatékony megoldásokat jelentenek, hanem lehetőséget adnak a különböző adattípusok integrált kezelésére is. A cikk végül bemutatja az egyes adatbázistípusok leggyakoribb alkalmazási területeit, hangsúlyozva, hogy a megfelelő megoldás kiválasztása az adott üzleti igények és kihívások alapján történik.