Az információbiztonság és információvédelem szerepe a hadiiparban 1. rész - Kovács, Tamás; Juhász, Gábor József (Dunakavics, 2024)
Kutatásunk témája a hadiiparban kiemelt jelentőséggel bíró és a mindennapi élet területén is egyre jelentősebb az információbiztonság és információvédelem, a hadiiparban és a honvédelemben működő vállalatok és szervezetek vonatkozásában. A téma feldolgozása során külön vizsgáltuk a menedzsment és az információbiztonság kapcsolatát, ami a kritikus erőforrások védelme és alkalmazása miatt odafigyelést igényelnek. Kutatásunk során első sorban az írásbeli kikérdezés módszerét és a kérdőív eszközét használtuk, amelynek kérdései a kutatási hipotézisek vizsgálatát szolgálták. Ez a metódus biztosította a résztvevő részére mind szervezeti, mind egyéni szinten a teljes anonimitást és részünkre ezáltal a lehető legőszintébb válaszokat a pontos kutatás érdekében. A kérdőívekre adott válaszokat összesítést követően elemeztük, a számításokat a statisztikai adatokkal összevetve kiértékeltük. Az eredmények bemutatása a hipotézisek mentén történt, melyek a válaszadók egyértelmű véleményét és az azok mentén levont tapasztalásokat tükrözik. A kapott eredményeket a szakirodalomban feltártak alapján összegeztük, következtetéseket tettünk, melyeket a vizsgált szervezetek a biztonságpolitikájukba beépíthetnek. Kutatásunk legfontosabb megállapításaként elmondhatjuk, hogy a szervezetek legnagyobb információkockázati tényezője továbbra is a humán erőforrás, amely megfelelő kiválasztása és szinten tartása elengedhetetlen.