A hőszivattyús rendszerek rendszerelméleti modellezése - Sánta, Róbert; Zónai, Viktor (Dunakavics, 2023)
Minden berendezés tervezése és üzemeltetése során jogos igény – a 21. században alapvető követelmény – hogy a berendezések a fogyasztási igényekhez optimálisan illeszkedjenek, azaz a berendezést olyan paraméterekkel létesítsük és üzemeltessük, amelynek eredményeképpen optimális, azaz minimális üzemi költséget eredményezzen. Írásunkban bemutatjuk a talajszondás hőszivattyús fűtési rendszerek energetikai bemenet–kimenet analízisének módszerét. A rendszerelemzés célja, hogy új rendszerek esetében az adott méretezési hőigények kielégítéséhez minimális beruházási és üzemeltetési költséget biztosító rendszert tervezhessünk, míg a meglévő rendszer esetében pedig az aktuális hőigényt minimális energiafelhasználással, maximális COP-vel és minimális üzemeltetési költséggel elégíthessük ki.