Elektromotor tesztpad tervezési kérdései - Nagy, András; Szabó, Attila; Kobolák, István; Szűcs, Richárd (Dunakavics, 2023)
Ebben a cikkben a Tématerületi Kiválósági Program keretében, ipari szakemberek bevonásával tervezett elektromotor vizsgáló fékpad beüzemelési és tesztelési tapasztalatait és eredményeit ismertetjük. A fékpad alkalmas 10000-es percenkénti fordulatszámon és maximum 140Nm terhelőnyomatékig elektromotor tesztelésére, 28kW-os teljesítménykorláton belül. A berendezéssel szinkron és aszinkron motor is tesztelhető, mechanikai felépítése lehetővé teszi a gyors motorcserét. A tesztelés során validáltuk a mérőrendszert, létrehoztunk tesztprogramokat, illetve járató programot is amivel biztosítható az üzemi körülmények ellenőrzött elérése.