A francia oktatás múltja és jelene - Rosta, Gabriella (Dunakavics, 2023)
A 18. században, a felvilágosodás szellemében a nevelés kérdése is középpontba került és a legkiemelkedőbb tudósok dolgoztak az oktatási rendszer teljes megreformálásán. A kontinentális oktatási rendszer bölcsőjének tekinthető Franciaország az elmúlt évszázadok során több oktatási reformot is végrehajtott. Ugyanakkor megállapíthatjuk azt is, hogy a rendszer azóta alapjaiban nem változott. Az Európai Unió tagállamai közül Franciaország költ a legtöbbet oktatásra és minden negyedik lakosa tanul valamilyen oktatási intézményben. A PISA felmerések eredményei alapján mégis csak a középmezőnyben helyezkedik el.