Meszesedések a maxillofaciális régióban - Németh, Bertalan; Pataky, Levente; Joób-FancsalyÁrpád; Koppány, Ferenc; Barabás, József (Fogorvosi Szemle, 2015)
Klinikusként naponta számtalan radiológiai felvétellel találkozunk. A szélesebb régiót leképező felvételeken (például panorámaröntgen, vagy CBCT-felvétel) mellékleteként felfedezhetünk különböző meszes elváltozásokat, kalcifikációkat. A fej–nyak régió leggyakrabban előforduló elváltozásai közé tartozik – a nyálkövességen kívül – a tonsillák, nyirokcsomók, illetve a ligamentum stylohyoideum kalcifikációja, valamint az ereket érintő ateroszklerózis. A közlemény célja, hogy saját eseteinken keresztül összefoglalva bemutassuk ezeket az elváltozásokat, differenciáldiagnosztikai jelentőségüket.