A maxilla front régiójában elhelyezkedő nagy kiterjedésű radikuláris ciszta komplex ellátása: Esetismertetés - Szekeres, Györgyi; Würsching, Tamás; Nemes, Júlia; Tóth, Zsuzsanna (Fogorvosi Szemle, 2015)
Az állcsontciszták legnagyobb részét a radikuláris ciszták teszik ki. A radikuláris ciszták mindig gyulladás talaján alakulnak ki, ezért fontos, hogy a gyulladás kiváltó okát is kezeljük. A fogakkal összefüggésben lévő cisztás elváltozások esetén az érintett fogak extrakciója vagy a fogak gyökérkezelése szükséges. A bemutatott 77 éves, II. típusú diabéteszben szenvedő férfi páciens esete endodonciai és szájsebészeti ellátást igényelt, ezek a kezelések párhuzamosan és egymást kiegészítve zajlottak. A páciens kora és egészségi állapota ellenére a cisztektómiás üreg jó csontregenerációt mutatott. A kezelés megkezdését követő hetedik hónapra a ciszta által okozott csontlézió jelentősen csökkent, egy év alatt pedig teljesen reosszifikálódott.