A dohányzás megelőzése és a leszokás támogatásának lehetőségei - Antal, Márk; RamseierChristoph A.; Barabás, Katalin; Forster, András; Zalai, Zsolt; Nagy, Katalin (Fogorvosi Szemle, 2012)
A szájüregi egészség megőrzéséhez szorosan hozzátartozik a szájhigiéné javítása és a dohányzásról való leszokás támogatása. Ezen növekvő igény a fogászati team számára új feladatot adott. A leszokás elősegítése érdekében el- engedhetetlen a fogorvos számára, hogy megértse a dohányzást, mint betegséget egészében. Jelenleg, az evidencián alapuló módszere a leszokás támogatásának, a magatartás módosításán és a gyógyszeres támogatás kombinációján alapuló metódus, melynek része az, „5A módszer”, mely magyarul 5T módszerként értelmezhető. A leszokás támogatására kialakított megfelelő protokoll segíthet a pácienseknek, hogy a következő fázist érhessék el a folyamatban. A protokoll kezdve a legegyszerűbb módszerektől, egészen a gyógyszeres támogatásig, megfelelően felépítve, igen hasznos lehet a pácienseknek a leszokás folyamatában. Figyelembe véve a dohányzás abbahagyását követő pozitív eredményeket a szájnyálkahártya és a parodoncium tekintetében, a dohányzásról való leszokás elsődleges feladattá válhat a fogorvosok körében olyan betegek esetében, akik abba akarják hagyni káros szenvedélyüket.