A maxilla front régiójában elhelyezkedő nagy kiterjedésű radikuláris ciszta komplex ellátása: Esetismertetés - Szekeres, Györgyi; Würsching, Tamás; Nemes, Júlia; Tóth, Zsuzsanna (Fogorvosi Szemle, 2015)
Az állcsontciszták legnagyobb részét a radikuláris ciszták teszik ki. A radikuláris ciszták mindig gyulladás talaján alakulnakki, ezért fontos, hogy a gyulladás kiváltó okát is kezeljük. A fogakkal összefüggésben lévő cisztás elváltozásokesetén az érintett fogak extrakciója vagy a fogak gyökérkezelése szükséges. A bemutatott 77 éves, II. típusú diabéteszbenszenvedő férfi páciens esete endodonciai és szájsebészeti ellátást igényelt, ezek a kezelések párhuzamosan ésegymást kiegészítve zajlottak. A páciens kora és egészségi állapota ellenére a cisztektómiás üreg jó csontregenerációtmutatott. A kezelés megkezdését követő hetedik hónapra a ciszta által okozott csontlézió jelentősen csökkent, egy évalatt pedig teljesen reosszifikálódott.