Az orális egészséghez kapcsolódó életminőség összefüggése a parodontális státusszal - Sári, Kinga Dorottya; Kóródi, Ágnes; Mohácsi, Rita; Angyal, János (Fogorvosi Szemle, 2015)
Irodalmi adatok szerint a parodontális kórképek befolyásolhatják az orális egészséghez kapcsolódó életminőséget. Fogorvosivonatkozásban az életminőség mérésére leggyakrabban az OHIP kérdőívet használják, amelynek segítségévela parodontális elváltozások egészségtudatra kifejtett hatása is vizsgálható.Az OHIP-14 kérdőív adaptált változatával 45 beteg (29 krónikus parodontitises, 16 egészséges) életminőségi jellemzőittanulmányoztuk. Vizsgálatunk során szoros összefüggést találtunk a parodontális kórképek jelenléte, illetve az esztétikaiproblémák, a diszkomfort érzés, a szájüregi fájdalom jelenléte és a funkcionális korlátozottság között. A fájdalom,valamint az ínyvérzés és a szondázási mélység között a moláris és a front régióban egyaránt pozitív összefüggés voltkimutatható. A funkcionális korlátozottság előfordulása szignifikáns korrelációt mutatott a hiányzó fogak számával, azínyvérzéssel, illetve a szondázási mélységgel.Eredményeink alapján elmondható, hogy a parodontális megbetegedések feltételezhetően közrejátszanak az életminőségbizonyos paramétereinek csökkenésében. Ebből következően a fogágybetegségek klinikai vizsgálata során indokoltaz életminőségre vonatkozó jellemzőkre is rutinszerűen rákérdezni.