Lokalizált agresszív parodontitisben szenvedő páciens komplett fogászati ellátása: Esetismertetés - Nagy, Zsolt; Nemes, Júlia; Nyárasdy, Ida (Fogorvosi Szemle, 2015)
34 éves férfi páciens konzerváló fogászati ellátásra jelentkezett klinikánkon. Részletes anamnézis és a fogászati vizsgálatsorán parodontális kórkép került felismerésre. Az intraorális vizsgálat kiterjedt a cariologiai és parodontális státuszfelvételére. A fogágy tapadási nívójának mérése, az anamnesztikus adatok, illetve röntgenleletek birtokában lokalizáltagresszív parodontitis (LAP) került diagnosztizálásra. A komplett kezelési tervbe történő beleegyezése után átfogó fogászatiprevenció, terápia és rehabilitáció történt. A kezelések instruálással, motiválással, majd supra- és subgingiválisdepurálással kezdődtek. Később extractio és elektív gyökérkezelés után műtéti nyitott kürettel egybekötött hemisectiotörtént. A szükséges tömések elkészülte után fix fogpótlásokkal lett a funkció és az esztétika definitíven helyreállítva.Az eset rámutat, hogy a rendelőbe érkező pácienseknél kiemelkedő jelentőségű a fogazati állapot felmérése melletta parodontium vizsgálata is, hiszen enélkül a sokszor panaszmentes betegség rejtve maradhat.