Csavar implantátum behelyezése az állcsontba az 1930-as években a debreceni Sebészeti Klinikán - Kelentey, Barna; Lukács, Levente; Redl, Pál; Hegedűs, Csaba (Fogorvosi Szemle, 2018)
Az elmúlt 30-40 évben a fogászati implantátumok alkalmazása jelentősen megváltoztatta a fogpótlások készítésének lehetőségét.Az első bizonyíték az implantátumokra a maja kultúrából ered (i. sz. 600 körül), Európában az 1500–1800-asévekben többféle módon és különféle anyagok beültetésével próbálkoztak.Magyarországon elsőként 1934-ben Debrecenben helyeztek be csavar implantátumokat alsó állcsontba, melyekreszinte azonnal hídpótlást készítettek. A műtéteket Hüttl Tivadar sebészprofesszor és Karácsonyi Ágoston fogorvos végezték.Számos esetben alkalmazták az eljárást, melyet szabadalmaztatni is kívántak, de egy budapesti vizsgázott fogászfelszólalása miatt 1935. tavaszán a beadványukat visszavonták.Pontosan nem ismerjük a behelyezett implantátumok számát, a sikerességi rátát, azonban tartósságukat jól mutatja,hogy még 1959-ben is találkoztak olyan beteggel, aki még akkor is használta az így elkészült rögzített fogpótlását. Azesetről fényképekkel és röntgenfelvételekkel kiegészített tudományos közlemény született.Cikkünk röviden áttekinti az eljárás menetét, eszközeit és a szabadalmaztatással kapcsolatos ellentmondásokat.