Trauma következtében kialakult, több fogra kiterjedő, radikuláris ciszta komplex (endodonciai és szájsebészeti) ellátása: Esetismertetés - Demeter, Andrea; Bogdán, Sándor; Tóth, Zsuzsanna; Nemes, Júlia (Fogorvosi Szemle, 2014)
Kontrollvizsgálat és szájhigiénés kezelés céljából a klinikán jelentkezett páciensről a szerzők a kezelést megelőzőenpanoráma röntgenfelvételt készítettek, amelyen a 44–33 fogak területére kiterjedő, radikuláris cisztának imponáló periapikálisléziót ismertek fel. A kórtörténetben gyermekkori traumás fogsérülés szerepelt, melyet panaszok hiányábanfogorvos nem kezelt. A klinikai vizsgálat során a 41 fog elszíneződését lehetett megfigyelni. A bemutatandó esetbenaz endodonciai ellátást követően cisztosztómiára került sor, majd a posztoperatív időszakban obturátorral biztosítottáka ciszta üregének gyógyulását. A folyamatos kontrollvizsgálatok során észlelt csontregeneráció a komplex kezeléssikerességét bizonyítja.Az általános és fogászati anamnézis alapos felvétele és a körültekintő klinikai és radiológiai vizsgálat elengedhetetlena pontos diagnózis felállításához, valamint a komplex fogászati kezelés megtervezéséhez. A fogorvos figyelméneka legkisebb elváltozásra és klinikai tünetre is ki kell terjednie. Ez az eset rávilágít az alapos fogorvosi vizsgálat és a patológiáselváltozások korai felismerésének fontosságára.