A dohányzás megelőzése és a leszokás támogatásának lehetőségei - Antal, Márk; Ramseier, Christoph A.; Barabás, Katalin; Forster, András; Zalai, Zsolt; Nagy, Katalin (Fogorvosi Szemle, 2012)
A szájüregi egészség megőrzéséhez szorosan hozzátartozik a szájhigiéné javítása és a dohányzásról való leszokás támogatása. Ezen növekvő igény a fogászati team számára új feladatot adott. A leszokás elősegítése érdekében el-engedhetetlen a fogorvos számára, hogy megértse a dohányzást, mint betegséget egészében.Jelenleg, az evidencián alapuló módszere a leszokás támogatásának, a magatartás módosításán és a gyógyszerestámogatás kombinációján alapuló metódus, melynek része az, „5A módszer”, mely magyarul 5T módszerként értelmezhető.A leszokás támogatására kialakított megfelelő protokoll segíthet a pácienseknek, hogy a következő fázist érhessék el a folyamatban.A protokoll kezdve a legegyszerűbb módszerektől, egészen a gyógyszeres támogatásig, megfelelően felépítve, igen hasznos lehet a pácienseknek a leszokás folyamatában.Figyelembe véve a dohányzás abbahagyását követő pozitív eredményeket a szájnyálkahártya és a parodoncium tekintetében, a dohányzásról való leszokás elsődleges feladattá válhat a fogorvosok körében olyan betegek esetében, akik abba akarják hagyni káros szenvedélyüket.