Fogorvosi mobilitás Magyarországon - Balázs, Péter (Fogorvosi Szemle, 2010)
Az utóbbi két évtizedben az egészségügy humánerőforrás gazdálkodásával kapcsolatban a nemzetközi vándormozgalomkerült a kutatások előtérbe, különösen Magyarországnak az Európai Unióhoz történt csatlakozása kapcsán. Másszakmákkal ellentétben, a fogorvosok a belföldi mobilitásra is nagyon határozottan felhívták a fi gyelmet, és jelezték a ve -szélyeket az ellátás területi egyenetlenségeinek kialakulásában. Allokációs szempontból alapvető kérdés az igényekés a szakemberek találkozásának területi összehangolása. Ezt csak diktatúrákban lehet „megoldani” a munkahelyekkényszerű kijelölésével. Hazai allokációs viszonyainkat, fi gyelembe véve az időskori inaktívvá válás és a külföldi munkavállalásmiatt felszabadult kapacitásokat, a pályára lépő új belföldi diplomások és a bevándorlók munkahely-választásaszabályozza. Ezeknek a választásoknak bizonyítékokra alapozott feltárása és komplex elemzése szükséges annakérdekében, hogy az egészségpolitika a valóságból induljon ki a tervezésben és a konkrét intézkedésekben.