SLA 3D nyomtatható biopolimer alapú hidrogél előállítása, pásztázó elektronmikroszkópos és biokompatibilitási vizsgálata - Bakó, József; Tóth, Ferenc; Csámer, Loránd; Daróczi, Lajos; Hegedűs, Csaba (Fogorvosi Szemle, 2022)
Célkitűzés: Munkánk célja biopolimer bázisú 3D nyomtatható hidrogél előállításának, pásztázó elektronmikroszkópos (PEM)vizsgálatainak és biokompatibilitásának bemutatása.Anyagok és módszerek: Ansys SpaceClaim (Ansys Inc, USA) 3D modellező szoftver segítségével 1 és 2 mm vastagságúmintákat terveztünk, majd biodegradábilis metakrilált poli-γ-glutaminsav (MPGA) alapon hidrogéleket állítottunkelő sztereolitográfia (SLA) típusú Form 2 (Formlabs Inc, USA) 3D nyomtató alkalmazásával. A hidrogélek felületétés szerkezetét sztereo- és elektronmikroszkóp segítségével vizsgáltuk. A 3D nyomtatott hidrogélek biokompatibilitásátMG63 sejtvonalon Alamar blue teszt felhasználásával bizonyítottuk, és a minták felületén növesztett sejtek PEM felvételeinkeresztül mutattuk be.Eredmények: Eredményeink bizonyították, hogy az MPGA alapú hidrogélek nyomtathatóak SLA technikájú 3D nyomtatósegítségével. A nyomatás útján kialakított hidrogélek néhány száz nanométeres hálószerű struktúrájúak. Az Alamarblue teszt bizonyította, hogy ugyan 1 nap elteltével csökkent az MG63 sejtek száma a felületen, de 3 nappal későbba kontrollhoz viszonyítva különbség már nem volt kimutatható. Mindezen túl a PEM felvételek is bizonyítják a sejtek kötődéséta hidrogél felületéhez.Következtetés: Az általunk előállított MPGA alapú polimer rendszer SLA technikával nyomtathatónak bizonyult. A kialakítottbiokompatibilis, nanostruktúrált hidrogélek ígéretes jelöltek a biológiailag aktív komponensek szállítására a szövettervezésterületén.