A magyarországi bentonitok keletkezési lehetőségeinek áttekintése: (A vonatkozó irodalmi és kéziratos adatok, valamint saját megfigyeléseink alapján) - Jámbor, Áron; Kovács-PálffyPéter; Kónya, Péter (Földtani Közlöny, 2020)
Dolgozatunkban a Magyarországon eddig megismert bentonit-előfordulásokat mutatjuk be. Meghatároztuk a bentonit fogalmát, annak laboratóriumi és ipari jellemzőit. Bemutattuk a bentonitosodás szakirodalomban eddig használt modelljeit és fontosabb alapelemeit. Részletesen bemutatjuk a magyarországi bentonit-előfordulások általunk kialakított genetikai típusait, példákkal illusztrálva. Ennek megfelelően térképen és táblázatban tüntetjük fel a 171 lelőhely fontosabb adatait.