Bizonytalan korú paleotalajra (kalkrít*) utaló mikromorfológiai bélyegek a Vasasi Márga Formáció kőzeteiben (Zsibrik és Ófalu közötti terület, Mecsek) - Varga, Andrea (Földtani Közlöny, 2020)
A Zsibrik környéki alsó-jura Vasasi Márga feltárásainak kőzetanyagából készült vékonycsiszolatok vizsgálata során olyan mikromorfológiai szöveti elemeket azonosítottam (mikropátos bekérgezésű, korrodált sziliciklasztszemcsék, gyökérnyom, alveoláris szerkezet, Microcodium), amelyek szárazulati kitettséggel összefüggő, pedogén karbonátfelhalmozódásra (kalkrítképződés) utalnak. A „talajkéreg” kialakulásának kora bizonytalan; nem zárható ki a szinkron, kora-jura felszíni kitettség, azonban felvetődhet a jura alapkőzetnek egy későbbi (akár eocén vagy pleisztocén) unkonformitáshoz kapcsolódó pedogén átalakulása is.