Új eredmények a Kárpát-medence neogén és negyedidőszaki madárvilágához, I. - Kessler, Jenő (Földtani Közlöny, 2020)
dszertani sorrendben, három egymás után következő dolgozatban mutat be. Az I. részben a búváralkatúaktól a tyúkalkatúakig (a fajdfélékkel bezárólag), a II. részben a tyúkalkatúaktól a lilealkatúakig, míg a III. részben a lilealkatúaktól az énekesmadarakig tárgyalja a fajokat. Az új taxonok részletes leírásra, míg a kihalt fajok revideálásra kerülnek. Az I. részben a következő új fajokat írtam le: Podiceps csarnotanus n. sp.; Heliadornis minor sp. n.; Egretta polgardiensis n. sp.; Clangula matraensis n. sp.; Mergus minor n. sp. A már publikált, de vitatott rendszertani helyzetű kihalt fajok tárgyalása során a Ciconia stehlini Jánossy, 1992; Anas albae Jánossy, 1979; Falco tinnunculus atavus Jánossy, 1972; Tetrao praeurogallus Jánossy, 1969; Tetrao (Lyrurus) partium Kretzoi, 1962 fajok eredeti meghatározásának helyességét támasztom alá, míg az Anser subanser Jánossy, 1983 és Anas submajor Jánossy, 1979 fosszilis fajok esetében az alfajként való elismerését szorgalmazom. A faunalistán a következő recens fajok is szerepelnek: Pelecanus sp., Ardea cinerea, Egretta sp. (E. alba méret), Botaurus sp., Anser anser, Tadorna ferruginea, Anas clypeata, Anas crecca, Anas sp. (A. querquedula méret), Anas sp. (A. strepera/A. penelope méret), Aythya sp. (A. ferina méret), Anatidae sp. indet., Gypaetos barbatus, Aquila heliaca, Accipiter gentilis, Accipiter nisus, Accipitersp. (A. nisus méret), Buteo lagopus, Buteo sp., Circussp ., Pandion haliaetus, Falco cf. cherrug, Falco sp. (P. peregrinus méret), Tetrao urogallus és Galliformes sp. indet.