Késő-negyedidőszaki üledékek betemetődési korának meghatározása kvarcszemcsék lumineszcens (OSL) vizsgálatával - Thamóné Bozsó, Edit; Nagy, Attila (Földtani Közlöny, 2020)
A bemutatásra kerülő és a Magyar Állami Földtani Intézetben is alkalmazott lumineszcens kormeghatározásimódszer a homok méretű kvarcszemcsék ún. SAR-OSL (Single Aliquot Regenerative Dose Optically StimulatedLuminescence) vizsgálatán alapul. Ezzel a módszerrel elsősorban a 100 ezer évesnél fiatalabb üledékes kőzetek, főkénthomokok, valamint kőzetliszt-, illetve löszminták betemetődési kora határozható meg, pontosabban az, hogy mikor érteutoljára napfény ezeket az üledékeket.Az OSL kormeghatározás azt a lumineszcenciát használja fel, amely az ásványokban az őket ért radioaktívsugárzásból elnyelt és tárolt energia felszabadulásakor jelentkezik fénnyel történő gerjesztés hatására. Ezért a módszerspeciális, fénytől védett mintavételt és minta-előkészítést igényel. A kvarcszemcsék természetes lumineszcenciájánakmérése, majd azok különböző dózisú laboratóriumi mesterséges radioaktív besugárzása, és a besugárzások nyománkialakult lumineszcencia mérése alapján kiszámítható az üledék által a betemetődés időtartama alatt elnyelt radioaktívsugárzás dózisa (egyenérték dózis). Az egyenérték dózis és a betemetett üledék által időegység alatt elnyelt radioaktívsugárzás (dózisráta) hányadosa adja meg az OSL kort. Az egyenérték dózis meghatározásához szükséges lumineszcensmérések és besugárzások a MÁFI-ban RISØ TL/OSL DA-15C/D típusú berendezéssel történnek. A dózisrátameghatározásához az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet munkatársai végeznek nagyfelbontású gamma-spektrometriaiméréseket az OSL minták körüli üledékanyagon.