Új eredmények a Kárpát-medence neogén és negyedidőszaki madárvilágához, I. - Kessler, Jenő (Földtani Közlöny, 2020)
dszertani sorrendben, három egymás után következő dolgozatban mutat be. Az I. részben a búváralkatúaktól a tyúkalkatúakig (a fajdfélékkel bezárólag), a II. részben a tyúkalkatúaktól a lilealkatúakig, míg a III. részben a lilealkatúaktól azénekesmadarakig tárgyalja a fajokat. Az új taxonok részletes leírásra, míg a kihalt fajok revideálásra kerülnek.Az I. részben a következő új fajokat írtam le: Podiceps csarnotanus n. sp.; Heliadornis minor sp. n.; Egrettapolgardiensis n. sp.; Clangula matraensis n. sp.; Mergus minor n. sp. A már publikált, de vitatott rendszertani helyzetűkihalt fajok tárgyalása során a Ciconia stehlini Jánossy, 1992; Anas albae Jánossy, 1979; Falco tinnunculus atavusJánossy, 1972; Tetrao praeurogallus Jánossy, 1969; Tetrao (Lyrurus) partium Kretzoi, 1962 fajok eredeti meghatározásának helyességét támasztom alá, míg az Anser subanser Jánossy, 1983 és Anas submajor Jánossy, 1979 fosszilisfajok esetében az alfajként való elismerését szorgalmazom.A faunalistán a következő recens fajok is szerepelnek: Pelecanus sp., Ardea cinerea, Egretta sp. (E. alba méret),Botaurus sp., Anser anser, Tadorna ferruginea, Anas clypeata, Anas crecca, Anas sp. (A. querquedula méret), Anas sp.(A. strepera/A. penelope méret), Aythya sp. (A. ferina méret), Anatidae sp. indet., Gypaetos barbatus, Aquila heliaca,Accipiter gentilis, Accipiter nisus, Accipitersp. (A. nisus méret), Buteo lagopus, Buteo sp., Circussp ., Pandion haliaetus,Falco cf. cherrug, Falco sp. (P. peregrinus méret), Tetrao urogallus és Galliformes sp. indet.