Középső-miocén gerincesfaunák Partiumból - Venczel, Márton; Hír, János (Földtani Közlöny, 2020)
A közlemény rövid összefoglalót nyújt a Partium középső-miocén gerinces faunáról (Ny-Románia). A múlt századhetvenes éveiben kiásott kománfalvi és feltóti (Arad megye, Románia) lelőhelyek mellett az utóbbi években két újlelőhelykomplexumot fedeztek fel Tasádon és Kőalján (Bihar megye, Románia). Az európai emlőszonációban ezek agerinces faunák nagyjából három biosztratigráfiai egységet dokumentál (MN6–MN7/8–MN9) és nagy vonalakban aKözépső-Paratethys késő-badeni, szarmata, kora-pannóniai korszakaival korrelálhatók. A kománfalvi és a feltóti fosszilis maradványok újravizsgálata során kiderült, hogy a lelőhelyek faunadiverzitása jóval nagyobb az eddig publikáltnál ésjelentős ősföldrajzi kapcsolatot mutat a többi Kárpát-medencei középső-miocén gerincesfaunával. Az egyes lelőhelyekfaunalistáit tafonómiai és őskörnyezetre vonatkozó információk egészítik ki.