Rezervoár analóg pannóniai turbiditek Kelet-Erdélyben: őskörnyezet és porozitásfejlődés - Bartha, István Róbert; Szőcs, Emese; Tőkés, Lilla (Földtani Közlöny, 2016)
Az Erdélyi-medencében feltáruló késő-miocén pannon-tavi turbiditek több szénhidrogén-tároló képződménynek analógiái. A középső-miocén mélyvízi homokkövek mellett, sokszor a felső-miocén turbiditek is termelő rezervoárok az Erdélyi-medencében, valamint a Pannon-medencében egyaránt. A tárolótulajdonságok megismerése céljából meg vizsgáltuk az üledékképződési környezetet és diagenezistörténetet két, korábban nem tanulmányozott feltárásban fácies- és petrográfiai elemzést alkalmazva. Négy fáciesegyüttest írtunk le, amelyek alapján nagy és kis sűrűségű zagyárakat, valamint törmelékfolyásokat azonosítottunk. A firtosmartonosi (Firtanu˛s) feltárásban számos eróziós felület és rálapolódó, felfelé vékonyodó turbiditösszlet jelenik meg. Az építőelem egy kisebb reliefű eróziókból építkező, összetett csatorna lehetett. Kismedesérnél (Medișoru Mic) oldalirányban hosszan kitartó rétegek tárulnak fel, váltakozóan vastag, közepes vagy vékonyréteges turbiditekkel, amelyet egy mélyvízi lebeny középső részeként értelmeztünk. A feltárások közel vannak a medence keleti peremét alkotó Keleti-Kárpátokhoz, azaz az üledék forrásterületéhez. A beszállított üledék éretlenségét a gyengén–közepesen osztályozott, szögletes – enyhén kerekített szemcsék és a magas kozettörmeléktartalom mutatja. Egyes litoklasztok fizikai kompakció során plasztikus deformációra képesek. Az üledékes fácies meghatározta az elsődleges porozitást (5–16%), és a szemcseösszetétel (pl. kozettörmelék) befolyásolta a későbbi porozitásváltozást. Karbonátos cementet csak a csatornaüledékben találtunk, konkréciószerűen vagy rétegekhez kötötten. A fáciesegyüttesek oldalirányú folytonossága és térbeli eloszlása nagyban meghatározza a tároló kőzet tulajdonságait, valamint a heterogén porozitáseloszlás a diagenetikus fluidum áramlását is. A tárolókban történő komplex fluidumáramlás modellezéséhez további nagyobb felbontású vizsgálatok szükségesek.