A mikroelem tartalom hatása a lakossági szennyvíziszapok mezőgazdasági hasznosíthatóságára

  • Gulyás Gábor Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.
  • Kiss Gergely Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.
  • Sinkovics Ádám Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.
  • Rádi József Elgoscar-2000 Kft.
  • Domokos Endre Pannon Egyetem, Környezetmérnöki Intézet https://orcid.org/0000-0002-8405-4414
  • Kárpáti Árpád Pannon Egyetem, Környezetmérnöki Intézet
Kulcsszavak: Szennyvíziszap, nehézfémek, mikroelemek, mezőgazdaság, talaj, Magyarország

Absztrakt

Tápanyagtartalma miatt a települési szennyvíziszap a mezőgazdaságban jól hasznosítható anyagnak minősül. Ennek ellenére itthon a mezőgazdaság csak kis mértékben alkalmazza, amit részben a fertőzőképességével és a toxikus anyag tartalmával magyaráznak. Vizsgálataink során a települési szennyvíziszapok potenciálisan toxikus elem tartalmát vizsgáltuk annak meghatározása érdekében, hogy az mennyire korlátozza az iszap mezőgazdasági hasznosíthatóságát. Eredményeink azt mutatják, hogy amennyiben a szennyvíziszap kihelyezése a jogszabályoknak megfelelő módon (mennyiségi és minőségi megfelelés) történik, a legkedvezőtlenebb feltételeket és a legmeghatározóbb komponenseket vizsgálva is a talaj csak évtizedek, vagy akár évszázadok alatt terhelődik olyan mértékben nehézfémekkel, amelyek alapján a jelenlegi jogi szabályozás szerint maga is szennyezetté válik. Mindezek alapján a települési szennyvíziszapok megfelelő körültekintéssel végzett mezőgazdasági hasznosítása előnyös megoldásnak tűnik, bár ennek pontosításához ma már a szennyvíziszapokban lévő egyéb mikroszennyező anyagok mennyiségének meghatározása is szükséges.

Szerző életrajzok

Gulyás Gábor, Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.

GULYÁS GÁBOR 1988-ban született Kecskeméten. Első (BSc) diplomáját 2010-ben szerezte a Pannon Egyetem Mérnöki Karán, ahol 2012-ben MSc államvizsgát tett. 2015-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karán vízellátás-csatornázás szakmérnök lett. 2020-ban megvédte PhD disszertációját. Tagja a Magyar Mérnöki Kamarának, VZ-TEL tervezői jogosultsággal rendelkezik. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Engedélyezési Osztályán dolgozik.

 

Kiss Gergely, Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.

KISS GERGELY 1990-ben született Tapolcán. Okleveles (MSc) környezetmérnök, vízellátás-csatornázás szakmérnök, művezető a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Balatonfüredi Szennyvíz-művezetőségén.

Sinkovics Ádám, Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.

SINKOVICS ÁDÁM 1984-ben született Keszthelyen. Környezetmérnöki diplomáját 2007-ben szerezte a Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karán. 2015-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karán vízellátás-csatornázás szakmérnök lett. Tagja a Magyar Hidrológiai Társaságnak. 2008. óta a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt-nél dolgozik, jelenleg az Engedélyezési Osztály vezetőjeként.

Rádi József, Elgoscar-2000 Kft.

RÁDI JÓZSEF 1987-ben született Kecskeméten. Okleveles környezetkutató diplomáját a Szegedi Tudományegyetemen szerezte 2010-ben. 2014 óta az ELGOSCAR-2000 Környezettechnológiai és Vízgazdálkodási Kft. munkatársa, 2017 óta a Vizsgáló Laboratórium vezetője.

Domokos Endre, Pannon Egyetem, Környezetmérnöki Intézet

DOMOKOS ENDRE PhD., környezetmérnöki diplomáját 1998-ban szerezte a Veszprémi Egyetem Mérnöki Kárán. A Pannon Egyetem Fenntarthatósági Megoldások Kutatólaboratóriumának igazgatója. Kutatási területe: bio-, környezet- és vegyészmérnöki tudományok, informatikai tudományok.

Kárpáti Árpád, Pannon Egyetem, Környezetmérnöki Intézet

KÁRPÁTI ÁRPÁD 1969-ben szerzett vegyészmérnöki diplomát, 1978-ban műszaki doktori címet olajos kolloid technológia fejlesztéséért a Veszprémi Vegyipari Egyetemen. 1980-ban ugyanott környezetvédelmi szakmérnök lett. 1991-ben Hollandiában, Delftben szerzett még egy környezetmérnöki diplomát. PhD címét 1998-ban a fizikai-kémiai szennyvíztisztítás témakörében kapta, utána szinte kizárólag annak a biotechnológiájával és az iszap-maradékai hasznosítási lehetőségeivel foglalkozott.

Megjelent
2023-06-12
Hogyan kell idézni
GulyásG., Kiss G., Sinkovics Ádám, Rádi J., Domokos E., & Kárpáti Árpád. (2023). A mikroelem tartalom hatása a lakossági szennyvíziszapok mezőgazdasági hasznosíthatóságára. Hidrológiai Közlöny, 103(2), 24-32. https://doi.org/10.59258/hk.11450
Rovat
Tudományos közlemények