Az öntözésügyi szakoktatás kezdetei

Kállay Miklós szerepe a hazai agrárképzés fejlődésében

Kulcsszavak: Országos Öntözésügyi Hivatal, öntözéses gazdálkodás, öntözésügyi szakoktatás

Absztrakt

A Kállay Miklóssal kapcsolatos történeti kutatások – főként és elsősorban – az 1942 és 1944 közötti miniszterelnöki tevékenységéhez kapcsolódnak. Agrárminiszteri, illetve az Országos Öntözésügyi Hivatal (OÖH) elnökeként végzett korábbi munkájáról ugyan az utóbbi időkben jelentek meg szakmunkák, az általa vezetett OÖH öntözésügyi szakoktatással kapcsolatos elképzelései is érdekesek az utókor számára. Célunk annak rekonstruálása, hogy 1937 és 1942 között milyen megfontolásból, mely agrárszakoktatási intézményekben tervezték bevezetni az Öntözéses gazdálkodás tantárgyat, és mely intézményekben indult el ténylegesen is a tantárgy oktatása az Országos Öntözésügyi Hivatal kezdeményezésére.

Információk a szerzőről

Albert Gábor, Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár

ALBERT GÁBOR történész, 2003-ban szerzett PhD doktori fokozatot történelemtudományokból az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 2016-ban habilitált neveléstudományokból az Eszterházy Károly Főiskolán. Munkahelye 2021 június közepétől a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár. Kutatási területe: agrár szakoktatás-történet, vízügytörténet, történelemtanítás-történet.

Megjelent
2023-06-12
Hogyan kell idézni
AlbertG. (2023). Az öntözésügyi szakoktatás kezdetei : Kállay Miklós szerepe a hazai agrárképzés fejlődésében. Hidrológiai Közlöny, 103(2), 61-68. https://doi.org/10.59258/hk.11453
Rovat
Történelmi pillanatkép