A budai Várbarlang csepegővizeinek mennyiségi mérése klasszikus és modern mérési módszerekkel - Gazda, Fanni; Farkas, Dávid; Hajnal, Géza; Szieberth, Dénes (Hidrológiai Közlöny, 2025)
A budai Várhegy alatt húzódó Várbarlang állagmegőrzése szempontjából fontos a barlangi vizek vizsgálata. A kutatás fő céljai a csepegővíz mennyiségi mérése és a korábbi megfigyelésekhez képest bekövetkezett változások feltárása voltak. A célok közé tartozott továbbá a csepegővíz mérési helyek, valamint a csepegővíz- és csapadékadatok közötti kapcsolat vizsgálata. A méréseket saját készítésű billenőedényes mérőműszerekkel és ad hoc helyszíni mérésekkel végeztük. Korrelációvizsgálatot hajtottunk végre a két helyszínen mért csepegővíz értékeken és a csepegővíz és csapadék idősorokon. Az éves csepegővízmennyiségeket kiszámítottuk, és az eredményeket összehasonlítottuk a korábbi mérésekkel. Az eredmények azt mutatták, hogy a két csepegőhely közt erős, azonban a csapadékkal csak gyenge lineáris kapcsolat van. Az éves csepegővízmennyiség a korábbi adatokhoz képest a vizsgált időszak alapján valószínűleg nőtt. A barlangi vizek eredetének megállapításához további kutatások szükségesek hosszabb mérési adatokkal és vízkémiai vizsgálatokkal.