A dégeni hőskor - Al, Gábor (Hidrológiai Közlöny, 2025)
Dégen Imre vízgazdálkodási politikájára, a nevével fémjelzett 1955 és 1975 közötti időszakra az idősebb mérnökgeneráció nosztalgiával tekint vissza, azt a hazai vízgazdálkodás hőskoraként emlegeti. Elődjének menesztése után, 1955-ben lett az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője, később pedig államtitkárként az Országos Vízügyi Hivatal elnöke. 1975-ben vonult nyugállományba. Vízgazdálkodási politikájának kezdete tehát 70, befejezése 50 évvel ezelőtt történt. E két jubileumi év feljogosíthat minket arra, hogy Dégen Imre vízgazdálkodási politikájának eredményeit áttekintsük, munkásságának hatását mérlegeljük. Hivatali útjának bemutatását könyvészeti szakmunkák, levéltári források és kortársak személyes visszaemlékezéseire támaszkodva összegezzük.