A Magyar Vízdiplomácia kétoldalú együttműködési megállapodásainak jelentősége - Rózsa, Bálint (Hidrológiai Közlöny, 2025)
Ez a tanulmány a kétoldalú együttműködési megállapodások szerepét vizsgálja Magyarország vízdiplomáciájában, a leginkább 2013 és 2024 között aláírt több mint 50 megállapodás alapján. Ezek az megállapodások elsősorban a magyar intézmények – például a Vízügyi Főigazgatóság – és a különböző (többnyire Magyarországgal közös vízkészletekkel nem rendelkező) országok – intézményi megfelelői közötti szakmai együttműködést hivatottak elősegíteni. A kutatás tárgya e megállapodások történelmi kontextusának és motivációinak vizsgálata, kiemelve jelentőségüket az export és a politikai kapcsolatok előmozdításában, amihez csak érintőlegesen kapcsolódik a magyar vízügyi irányítási rendszer széttagoltságának kérdése. Míg ezek a megállapodások rugalmas keretet biztosítanak az együttműködéshez a hivatalos szerződések kötelezettségei nélkül, ugyanez korlátokat is támaszt, hiszen például ebben a konstrukcióban hiányoznak a számon kérhető végrehajtási mechanizmusok és az egyértelmű felelősségvállalás. Mindez akadályozhatja a hatékony végrehajtást. A cikk utal rá, hogy az egyértelmű kötelezettségeket igénylő összetett projektek esetében a hivatalos államközi szerződések szükségessé válhatnak. A javasolt jövőbeli kutatási irányok kitérhetnek a gazdasági kapcsolatok, az oktatási és tudományos együttműködések részletes elemzésére, valamint a hasonló európai programok összehasonlító vizsgálatára. Összességében ez a munka hozzájárul Magyarország nemzetközi vízügyi szerepvállalásának megértéséhez, és hangsúlyozza a vízgazdálkodásban érintett intézmények közötti jobb koordináció szükségességét, a források allokálásakor meglévő világos célkitűzés fontosságát