Európai cégek tulajdonosi szerkezetének dinamikus hálózatelemzése - Kosztyán , Zsolt Tibor; Király, Ferenc; Kurbucz, Marcell Tamás (Közgazdasági Szemle, 2024)
A társadalmi hálózatok elemzésének módszertanát egyre szélesebb körben alkalmazzák regionális kapcsolatok kialakulásának és fejlodésének modellezésére.  Cikkünkben e módszertan, valamint a szélesköruen alkalmazott gravitációs modell segítségével megvizsgáljuk, hogy mely tényezok  magyarázzák az európai vállalatok tulajdonosi szerkezetének kialakulását, illetve idobeli változásait. Az elemzés során felhasznált – 2010-tol 2018-ig terjedo – adatok az európai vállalatokat tartalmazó Amadeus adatbázisból származnak, amely közel 24 millió vállalat gazdasági és tulajdonosi információit tartalmazza. A vállalati  tulajdonosi kapcsolatokat NUTS3- (megyei) szinten aggregáltuk, majd az így meghatározott régiókhoz további földrajzi, technológiai és gazdasági adatokat  rendeltünk.