Fenntathatóság a hídgazdálkodásban - Gáspár, László; Ahmad, Dema; Bencze, Zsolt (Közlekedéstudományi Szemle, 2025)
A közutak egy ország gazdasági életének meghatározó jelen-tőségű elemét képezik. Azokon belül a hidak megfelelősége is kiemelt fontosságú a nemzetgazdaság szempontjából. Újabban egyre nagyobb szerephez jutnak a fenntarthatóság (sustainabi-lity) szempontjai. Jelen cikk azt tűzi ki céljául, hogy – főleg egy készülő PhD-értekezés irodalomkutatási eredményeire támasz-kodva – a közúti hidakkal kapcsolatos gazdálkodás (Bridge Management) fenntarthatósági kérdéseit tekintik át, kitérve az Épületinformációs Modellezés (BIM) szempontjaira. Bemutatják, hogy ezeken a területeken világszerte milyen fontosabb ered-ményeket értek el, illetve melyek a fő fejlesztési irányok.