Magyarország–Kína kereskedelmi kapcsolatokának elemzése a tengeri áruszállítás tükrében - Boldizsár, Adrienn; Török, Erika (Közlekedéstudományi Szemle, 2026)
Magyarország földrajzi elhelyezkedésének és logisztikai potenciáljának köszönhetően egyre fontosabb szerepet tölt be a kínai áruk európai elosztásában. Jelen tanulmány célja a Magyarország és Kína közötti kereskedelmi és áruszállítási kapcsolatok elemzése, különös tekintettel a tengeri áruszállítás szerepére és hatásaira. Kutatásunkban azt vizsgáltuk, hogy hogyan alakultak a globális tengeri szállítmányozás elmúlt időszakának trendjei, különös figyelmet fordítva a COVID–19 világjárvány, a geopolitikai feszültségek és a Belt and Road Initiative (OBOR) hatásaira. A tanulmány statisztikai adatok és SWOT-elemzés segítségével értékeli a magyar–kínai kereskedelmi kapcsolatok alakulását, kiemelve a kínai beruházások szerepét az elektromos járműiparban és az akkumulátorgyártásban. Mindez választ adhat a regionális logisztikai hálózatok és a globális kereskedelmi dinamikák jobb megértéséhez, különös tekintettel a kínai–magyar gazdasági együttműködés jövőbeli lehetőségeire.