A védelmi felkészítés követelményeinek érvényesülése a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia által javasolt új hálózati elemek esetében - Dr. SzásziGábor; Lévai, Zsolt (Közlekedéstudományi Szemle, 2022)
Budapest vasúti szempontból az ország szűk keresztmetszete, a városon átfutó vasútvonalakon sok szerelvény közlekedik. Az egyes elemek kapacitáskihasználása a maximumot közelíti, ami az ország fejlődésének gátja. A várhatóan létesülő új infrastruktúra-elemek védelme kiemelt jelentőségű.