Az autonóm hajózás lehetőségei és szükségessége Magyarországon - Dr. BaloghTamás; Kiss-NagyKrisztián; Dr. SimongátiGyőző; Dr. Hargitai L.Csaba (Közlekedéstudományi Szemle, 2022)
A közlekedésben az autonóm járművek fejlesztése vezető kutatási terület. Nincs ez máshogy a hajózásban sem. A tengeri hajózásban a dinamikus pozicionáló rendszerek ma már mindennaposnak számítanak, és már több prototípus robothajóhajó tesztüzeme is folyik. A belvízi hajózás ezen eredmények felhasználásával, illetve egyedi sajátosságok vizsgálatával még jórészt az elméleti és modellkísérleti kutatás szakaszban tart.