A közúti közlekedésbiztonsági helyzet alakulása az Európai Unióban és Magyarországon - Ötvös, Viktoria; Pauer, Gábor (Közlekedéstudományi Szemle, 2025)
A közúti közlekedésbiztonság alakulása az Európai Unióban és Magyarországon az elmúlt években változó  tendenciát mutat. A baleseti és sérültszámok 2018-ig növekedést mutattak, majd 2019-ben megtorpantak. A  pandémiás időszakban a korlátozó intézkedések hatására jelentősen csökkent a közúti forgalom, ami a  balesetek számának alakulását is befolyásolta. 2021 és 2024 között tartós, éveken átívelő javulást a baleseti és sérültszámok tekintetében nem mérhettünk, így az évtizedre kitűzött célok (a közúti baleseti halottak és súlyosan sérültek számainak felezése) elkezdtek távolodni a ténylegesen tapasztalt értékektől. A cikk elemzi a közúti közlekedési balesetek számának alakulását, a halálos és sérüléses balesetek arányát, valamint a  különböző korcsoportokés nemek szerinti baleseti statisztikákat.