Gépjárművek körének szabályozása és matricarendszer vizsgálata alacsony emissziós zónában - Szabó, Ádám; Telekesi, Tibor; Schváb, Zoltán (Közlekedéstudományi Szemle, 2022)
A Levegőminőségi Irányelv (2008/50/EK) megköveteli, hogy a levegőszennyezés megengedett határértékeit túllépő városok akcióterveket dolgozzanak ki és hajtsanak végre a szükséges intézkedések megvalósításával a légszennyezettségi határértékek eléréséhez. Az alacsony kibocsátású zóna (LEZ) egy olyan intézkedés, amelyet Európában egyre több település vezet be a szennyező járművek számának csökkentésére.