Esettanulmány az alkatrészhiány miatt álló szállítójárművek problémafeltárásának folyamatáról és a javító-, helyesbítő intézkedések megtételéről - Stánicz, János; Kővári, Botond (Közlekedéstudományi Szemle, 2026)
A szolgáltatásokat nyújtó vállalat működése szempontjából elengedhetetlen, hogy az alaptevékenységének végzéséhez szükséges erőforrások folyamatosan rendelkezésre álljanak, hiszen e nélkül a vállalt szerződéses  kötelezettségeinek nem tud eleget tenni. Azokban az esetekben, amikor a szolgáltatás nyújtásához szükséges eszközpark működőképessége bizonytalan, a szolgáltatás nyújtása nem a szabályozott folyamatok mentén történik, hanem operatív beavatkozások sorozata mentén. A jelentkező zavarok feltárása, az okok megtalálása elengedhetetlen, ami mélyreható elemzés eredménye lesz. A vizsgálati módszertan meghatározása kiemelt feladat, hiszen annak lépésein végighaladva válik zárttá a folyamat. A feladat nem csupán a jelenlegi ok-okozati összefüggések feltárása, hanem a gyökérokok meghatározása, majd ezt követően a helyesbítő intézkedések meghozatala és bevezetése. Ennek eredményes alkalmazását mutatjuk be cikkünkben, egy vállalati eseten keresztül. Kiemelten fontos, hogy a vizsgálatban érintett fő folyamat mellett minden olyan támogató folyamat szereplőit be kell vonni, amely hatással van a nem-megfelelősség kialakulásában, így a helyesbítő intézkedés kialakításában is.