A hajtáslánc és a járműkialakítás szerepe a közúti közlekedés energiafelhasználásának csökkentésében - Göntér, Ábel; Sipos, Tibor (Közlekedéstudományi Szemle, 2026)
A személygépjárművek kialakítása Európában az elmúlt időszakban nagy változásokon ment keresztül, amelyeket társadalmi, gazdasági és szabályozási tényezők egyaránt befolyásoltak. A felhasználói igények átalakulása, a környezetvédelmi és biztonsági előírások szigorodása alapvetően formálta a járművek szerkezeti jellemzőit és hajtásláncukat. A kutatás valós közúti fogyasztási adatok felhasználásával vizsgálja a főbb járműparaméterek és a tüzelőanyag-felhasználás közötti összefüggéseket.