Az egyenlőtlen környezeti terhelések hatása a rétegelt gumirugók üzemállapotára - Orbán, Balázs Zsolt (Közlekedéstudományi Szemle, 2026)
A rétegelt gumirugók mechanikai jellemzői erősen hőmérsékletfüggők, így mindazon vasúti járműveknél, ahol a rugózásban ilyen elemek részt vesznek, az egyenlőtlen hőterhelés a futásbiztonságot degradálhatja. Jelen  kutatás VEM segítségével vizsgálta a napsugárzásból eredő hőterhelés hatását a gumirugókra. A vizsgálat alapján a jármű két oldalán dolgozó gumirugók között 14-15°C átlaghőmérséklet-különbség is felléphet. A kapott eredmények kisiklásbiztonsági vizsgálatok alapjául szolgálhatnak.