Táplálékallergiás betegek életminősége. Milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy ételallergiás felnőttnek? - Hidvégi, Edit (Magyar Belorvosi Archívum, 2026)
Az ételallergiás betegeknek számos korlátozással kell szembenézniük a mindennapok során. A tünetek nemcsak kellemetlenek, hanem akár életveszélyesek is lehetnek. A kivizsgálás gyakran bonyolult, a leletek nem mindig egyértelműek, és csak megfelelő szakember rendelhet el diétát. Az allergénmentes étrend biztosítása plusz időt és pénzt igényel, korlátozza az egyén és családja szabadidejének eltöltését. A tünetek jelentkezésétől való félelem szorongást vagy depressziót okozhat. Összehasonlítva a táplálékintoleranciával élők életminőségével, minden esetben az ételallergiásokét találták rosszabbnak.