Tirozin-kináz-gátló bosutinib terápia mellett jelentkező pulmonalis hypertonia reverzibilis esete krónikus myeloid leukaemia miatt gondozott betegben - Vida, Ádám; Karlócai, Kristóf; Csósza, Györgyi; Masszi, Tamás; Pozsonyi, Zoltán (Magyar Belorvosi Archívum, 2026)
A krónikus myeloid leukaemia kezelésében széleskörűen használt BCR/ABL1 tirozin-kináz-gátlóknak számos cardiovascularis mellékhatásuk ismert. Ezek közé tartozik a precapillaris pulmonalis hypertonia is. Ezen mellékhatások a tirozin-kináz-gátlók dózisának csökkentésével, a terápia felfüggesztésével vagy más tirozin-kináz-gátlóra való váltással sok esetben reverzibilisek, emiatt időben történő felismerésük fontos. Esetünk értékét a gyors felismerésen túl a Swan–Ganz-katéterezéssel megerősített pulmonalis hypertonia, a tirozin-kináz-gátló bosutinib elhagyását követő gyors klinikai javulás és a szabályossá váló pulmonalis nyomás adja.