https://ojs3.mtak.hu/index.php/mba/issue/feed Magyar Belorvosi Archívum 2024-05-14T13:45:46+00:00 Dr. Szathmári Miklós szathmari.miklos@semmelweis.hu Open Journal Systems <p>A Magyar Belorvosi Archívumot a Magyar Belgyógyász Társaság folyóirata, amelyet 75 évvel ezelőtt alapítottak. Évente hat alkalommal jelenik meg. A közleményeket a szerkesztőség lektorálást követően jelenteti meg. A lapban a belgyógyászat egész területéről jelennek meg eredeti közlemények, összefoglaló cikkek, valamint esettanulmányok. A rendes számok mellett a Magyar Belgyógyász Társaság rendezvényeihez kapcsolódó szupplementumok is megjelennek. A nyomtatott kiadványon túl, a Belgyógyász Társaság tagjai interneten is olvashatják a lapot. A folyóirat a közlésekért nem kér "közlési díjat", Article Processing Charge-ot.</p> https://ojs3.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15783 Teljes szám 2024-05-07T06:06:54+00:00 Miklós Szathmári szathmari.miklos@semmelweis.hu 2024-05-07T06:06:53+00:00 Copyright (c) 2024 Szerzők https://ojs3.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15768 Bevezető 2024-05-06T13:26:58+00:00 Péter Sahin sahin.peter@semmelweis.hu Andrea Molnár mandrea@freemail.hu 2024-05-06T08:23:56+00:00 Copyright (c) 2024 Szerzők https://ojs3.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15770 A Dysphagia a Gasztroenterológus szemszögéből 2024-05-13T10:56:05+00:00 András Rosztóczy rosztoczy.andras@med.u-szeged.hu <p>A nyelési zavar, azaz dysphagia az egyik legfontosabb tünet a gasztroenterológiában.<br>Emellett számos más diszciplína szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. Jelen összefoglalóban a tünet gasztroenterológiai vonatkozásait tekinti át a szerző.</p> 2024-05-06T00:00:00+00:00 Copyright (c) 2024 Szerző https://ojs3.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15771 A Dysphagia a Neurológus szemszögéből 2024-05-13T10:56:05+00:00 András Folyovich andras.folyovich@janoskorhaz.hu Pál Szabó szathmari.miklos@semmelweis.hu Katalin Béres-Molnár beres.molnar@gmail.com Andrea Molnár mandrea@freemail.hu <p>A neurológiai betegségek gyakran járnak dysphagiával, amelynek korai felismerése és kezelése szükséges. Ellenkező esetben a nyelészavar rontja a prognózist, növeli a szövődmények esélyét, a kórházi tartózkodást és a (különösen az antibiotikumra vonatkozó) költségeket. Időbeli felismerésének kulcsa a dysphagia szűrése. Az ellátó team (benne neurológus, más szakorvos, logopédus, gyógytornász, dietetikus, ápoló személyzet) együttes munkájával viszont jelentős sikereket lehet elérni.</p> 2024-05-06T08:48:51+00:00 Copyright (c) 2024 Szerzők https://ojs3.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15772 Dysphagia előfordulása és táplálásterápiája fej-nyak daganatos betegeknél 2024-05-13T10:56:05+00:00 Barbara Belák dr.belak.barbara@gmail.com Béla Mokánszki szathmari.miklos@semmelweis.hu Ferenc Ács szathmari.miklos@semmelweis.hu Zsolt Horváth szathmari.miklos@semmelweis.hu Erzsébet Pálfi palfie@se-etk.hu Andrea Molnár mandrea@freemail.hu <p>A fej-nyak területéről kiinduló daganatok a táplálkozást, ezzel együtt a testtömeg és a testösszetétel változását nagymértékben befolyásolják, kóros tápláltsági állapothoz vezetnek. A daganatos betegségek létrejöttében az egyéni biológiai tényezők, a környezet és az életmód játszanak fő szerepet. Kulcsfontosságú a fej-nyak területi daganatok minél korábbi felismerése, tekintettel a táplálkozást negatívan befolyásoló hatásukra is. A malnutríció, a tápanyagellátottság zavara a tervezett onkológiai kezelés hatékonyságát negatívan befolyásolja. Az oropharyngealis dysphagia gyakran együtt jár ezzel a daganattípussal, amely hozzájárul a testtömegvesztéshez, illetve a kóros testösszetétel és tápláltsági állapot kialakulásához. Az onkológiai kezelések következtében is kialakulhatnak rövid-, és hosszú távú, a táplálkozást negatívan befolyásoló hatások, amelyek kiegészítő táplálásterápia bevezetését teszik szükségessé. A betegség felfedezésekor felismert táplálkozási zavarok, köztük a dysphagia és az ennek következtében kialakult kóros testösszetétel és tápláltsági állapot felmérését követően elkezdett, majd az onkológiai kezelés alatt és a gondozás során is folytatott táplálásterápiának meghatározó szerepe van a túlélésben.</p> 2024-05-06T09:12:00+00:00 Copyright (c) 2024 Szerzők https://ojs3.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15773 Enterális táplálás Dysphagia esetén 2024-05-13T10:56:05+00:00 Ádám Tarpay adamtarpay@gmail.com József Lövey lovey@oncol.hu <p>A nyelési nehezítettség legfontosabb következménye az alultápláltság. Az enterális szondatáplálás fontos szerepet játszik azoknak a betegeknek a kezelésében, akiknél csökkent a táplálékbevitel, krónikus funkcionális vagy mechanikai dysphagiában szenvednek. Rövid távú (&lt;4 hét) enterális táplálás céljára a nasogastricus vagy nasojejunalis szonda alkalmazása a legoptimálisabb. Hosszú távú (&gt;4 hét) táplálás esetén a percutan tubusbehelyezés a legjobb választás. Többféle technika ismert a tubus implantációjára úgy, mint sebészeti, radiológiai vagy endoszkópos módszerek. Az endoszkópos eljárás a sebészeti gastrostomiákhoz viszonyítva biztonságosabb és költséghatékonyabb, alacsonyabb a mortalitás és morbiditás. A percutan endoszkópos gastrostomiához (PEG) leggyakrabban használt módszer a „pull” típusú Ponsky-módszer, de a Sack-Vine „push” és az introducer technika is biztonságos. Annak ellenére, hogy az enterális szondatáplálásnak számos előnye van, illetve széles körben alkalmazzák, a beavatkozásnak több szövődménye ismert. A közlemény az irodalmi adatok alapján áttekinti az enterális szondatáplálás klinikai alkalmazásával kapcsolatos jelenlegi ismereteket, bemutatja az előnyöket és hátrányokat és a lehetséges szövődményeket az egyes eljárások esetében.</p> 2024-05-06T09:31:30+00:00 Copyright (c) 2024 Szerzők https://ojs3.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15775 Klinikai táplálás Dysphagia esetén 2024-05-13T10:56:05+00:00 Andrea Molnár mandrea@freemail.hu Andrea Kovács szathmari.miklos@semmelweis.hu Erzsébet Pálfi palfie@se-etk.hu <p>A klinikumban a dysphagiás betegek a kiváltó kóroktól, a tápláltsági állapottól és a nyelési nehezítettség súlyosságától függően különböző stratégiájú klinikai táplálásban részesülnek. A kitűzött cél a tápláltsági állapot javítása a nyelési funkciók támogatásával vagy a biztonságos szondatáplálással. A szövődmények/mellékhatások megelőzése szempontjából három időszak kritikus: a táplálásfelépítés, az intézményből történő hazabocsátás és a leszoktatás.</p> 2024-05-06T10:05:22+00:00 Copyright (c) 2024 Szerzők https://ojs3.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15776 Az enterálisan táplált (EN) betegek követése 2024-05-14T13:42:28+00:00 Péter Sahin sahin.peter@semmelweis.hu <p>Az enterális táplálás technikai és metabolikus szövődményeit ismerteti a cikk. Nagy jelentősége van a visszatáplálási szindróma klinikai felismerésének és megfelelő kezelésének az enterális táplálás terápia során. A táplálási team szerepét hangsúlyozzuk az otthoni enterális táplálás gondozásának ismertetésekor.</p> 2024-05-06T10:14:34+00:00 Copyright (c) 2024 Szerző https://ojs3.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15777 A betegedukáció, az irányelvek, a kórházi hazabocsátás és a társadalmi elfogadás kulcsfontosságú szerepe 2024-05-13T10:56:05+00:00 Anita Koczó anita.koczo@danone.com <p>A dysphagia kezelésének középpontjában a betegbiztonság áll, amelyet a táplálék megfelelő konzisztenciájával és sűrítő porok használatával érünk el. A kórházi ellátást követő otthoni táplálkozási technikák oktatása elengedhetetlen. A szondatáplálás, mint kiegészítő vagy teljes táplálkozást és folyadékbevitelt biztosító forma, fontos szerepet tölt be a dysphagiás betegek ellátásában. A beteg kórházi hazabocsátásakor a személyre szabott gyógyászati célra szánt élelmiszerek, a gyógyászati segédeszközök és az otthoni szakápolás elérhetősége kulcsfontosságú a sikeres, biztonságos otthoni ellátáshoz.</p> 2024-05-06T10:24:07+00:00 Copyright (c) 2024 Szerző https://ojs3.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15778 A Dysphagia diétája 2024-05-14T13:45:46+00:00 Márta Veresné Bálint veresne.balint.marta@semmelweis.hu Adrienn Lichthammer lichthammer.adrienn@semmelweis.hu Éva Csajbókné Csobod csajbokne.csobod.eva@semmelweis.hu <p>Dysphagia esetén a módosított textúrájú étrend támogatja a biztonságos nyelést, és fontos terápiás tényező. Az ételek és italok sűrítéshez módosított étkezési keményítő vagy xantán gumi alapú készítmények állnak rendelkezésre. A diéta célja a fehérje-energia malnutríció és a dehidráció mérséklése vagy elkerülése, amelyhez szükség lehet speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek étrendbe iktatására is. Az étrend gyakorlati megvalósításához az „International Dysphagia Diet Standardisation Initiative” a jelenlegi bizonyítékokat felhasználva egy 0-7 szintet tartalmazó keretrendszert hozott létre, amely minden gondozási környezetben, kultúrában, életkorban alkalmazható. Segítségével bármely élelmiszer egyszerű tesztelése és a szintekbe sorolása megvalósítható. Tesztelésre áramlási, villacsepegési, villanyomás, kanál billentési és ujjtesztet alkalmaznak. A dietetikus hasznos segítő a terápiás munkában. Az ételek tesztelésének segítése, a beteg és a hozzátartató oktatása, a beteg állapotának követése, tápláltági állapotának, tápanyag-beviteli értékeinek gyakori elemzése, étrend-kiegészítők, „tápszerek” ajánlása tartozik a feladatai közé.</p> 2024-05-06T11:58:06+00:00 Copyright (c) 2024 Szerzők https://ojs3.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15779 Dysphagia-új feladatkör a hazai logopédiai ellátás területén 2024-05-13T10:56:04+00:00 Pál Szabó szabo.pal.tamas@janoskorhaz.hu András Folyovich andras.folyovich@janoskorhaz.hu Katalin Béres-Molnár beres.molnar@gmail.com Zoltán Balogh balogh.zoltan@semmelweis.hu <p>A nyelészavarok ellátásának igénye az öregedő korfával és az orvosi ellátás javulásával párhuzamosan megnőtt. A nemzetközi szakirodalomban közel fél évszázados múltra tekint vissza a logopédusok bevonása a nyelészavar kezelésébe. Hazánkban ez a szerepkör talán még szokatlan, azonban az oropharyngealis dysphagia diagnosztikájában és terápiájában magasan képzett szakemberek száma növekedni látszik – a célirányos felsőoktatási képzéseknek köszönhetően – az egészségügyben.</p> 2024-05-06T12:11:22+00:00 Copyright (c) 2024 Szerzők https://ojs3.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15780 A Dysphagia oktatásának stratégiája az egészségügy területén dolgozók számára-fókuszban az étrendi edukáció 2024-05-13T10:56:02+00:00 Zita Breitenbach zita.breitenbach@etk.pte.hu Andrea Molnár mandrea@freemail.hu Éva Polyák eva.polyak@etk.pte.hu <p>A szerzők bemutatják a dysphagia oktatási stratégia kialakításának lehetőségeit az ellátó teamben, különös tekintettel az egyénre adaptált dietoterápia megvalósítására.</p> 2024-05-06T12:25:33+00:00 Copyright (c) 2024 Szerzők https://ojs3.mtak.hu/index.php/mba/article/view/15781 Párából szőtt délibábok 2024-05-06T13:27:10+00:00 Ákos Mészáros szathmari.miklos@semmelweis.hu 2024-05-06T12:33:42+00:00 Copyright (c) 2024 Szerző