Tudományos olvasatok Artemis Ephesia kultuszszobráról a 17. századtól napjainkig - Turcsán-TóthZsuzsanna (Orpheus Noster, 2025)
A tanulmány Artemis Ephesia kultuszszobrának közel négyszáz éves értelmezéstörténetét mutatja be, a 17. századtól a 21. századig. Áttekinti, miként alakult az istennő kultuszképének értelmezése az idők során, figyelembe véve az adott korszakok vallási, művészettörténeti és régészeti szemléletét. Kiemelten foglalkozik azokkal a fordulópontokkal, amelyek jelentősen hozzájárultak a szobor ikonográfiai és tipológiai értelmezéséhez. A tanulmány rámutat a korai nézetek továbbélésére, valamint a modern kutatások által nyújtott új értelmezési lehetőségekre, és amellett érvel, hogy a kultuszkép jelentőségének teljes körű megértése kizárólag interdiszciplináris megközelítéssel valósítható meg.