Kettős kihívás előtt: A hallgatás megtörése és a megosztás felelőssége a kortárs terepkutatásokban - Vigvári, András (Szociológiai Szemle, 2023)
A kortárs interjúzó szociológus gyakran találja magát abban a helyzetben, hogy interjúalanya – tudatosan vagy tudattalanul – elhallgatja a számára fontos kutatási kérdésekre adott válaszokat. Sokszor az interjús helyzet frontális jellegéből adódik a hallgatás, máskor a kérdésre adott válasz elbeszélhetősége az akadály az interjúzó számára. Írásomban arra keresem a választ, hogy mily módon oldhatók fel az interjús módszerek során tapasztalható hallgatások. Mik a kiváltó tényezői a hallgatásnak, és hogyan oldhatjuk fel a hallgatás okozta helyzetet? Hogyan járulhat hozzá a szituációba ágyazott adatgyűjtés a frontális pozíció leküzdéséhez, valamint az elbeszélhetőség problémájának feloldásához? Milyen előnyökkel és etikai kihívásokkal jár a résztvevő megfigyelés módszere a szociológiai kutatások esetén? Tanulmányomban a kortárs kvalitatív kutatások előtt álló legfőbb kihívások és az ezekre lehetségesen adható módszertani és etikai válaszok áttekintésére törekszem.